De beste e-reader van nu. Uitgebreid getest door ons!

Beste e-reader

Beste e-reader snel overzicht!

Kobo

1.

Kobo Libra 2 – E-reader

Kobo nia

2.

Kobo Nia – E-reader

Beste e-reader

3.

AV64L e Reader met achtergrondverlichting

4.

PocketBook Touch Lux 5

beste e-reader

5.

Pocketbook Touch HD 3 

6.

Kindle Paperwhite 

Lees je graag maar staat je boekenkas al vol met boeken, dan is een e-reader de perfecte oplossing. Een gemiddelde e-reader biedt ruimte voor ongeveer 3.000 ebooks. De meeste zijn ook voorzien van schermverlichting zodat je zelfs in het donker kunt lezen. In dit artikel hebben we voor jullie vele verschillend e-readers uitgebreid getest en dit op basis van kwaliteit, prijs, gewicht en opslagruimte. Veel leesplezier!

Inhoudsopgave

Wat is een e-reader?

Een e-reader is een toestel dat relatief weinig weegt, compact is en ruimte heeft om wel duizend e-books op te slaan. Dankzij het E ink-scherm is het veel minder vermoeiend voor je ogen dan dat je hetzelfde e-book op je tablet zou lezen. Je kunt zelfs buiten in fel zonlicht perfect je e-book lezen door deze technologie. En de meeste zijn ook waterbestendig ideaal voor op vakantie aan het zwembad dus.

Hoe moet je boeken op een e-reader zetten?

Boeken op je Kobo e-reader zetten

Eerst zie je dat je e-reader is opgeladen tot 35%, via de computer moet je een usb kabel hebben. nog een mogelijkheid is via wifi verbinding.

Via windows:

 • Verbind eerst je e-reader via een usb kabel met je Windows laptop of computer.
 • Open dan in Windows Verkenner de map met e-books. Klik op de bestanden die je wilt overzetten en houdt ‘Control’ ingedrukt. Wil je alle bestanden selecteren? Druk dan op ‘Control + A’ op je toetsenbord.
 • Druk vervolgens op ‘Control + C’.
 • Ga dan naar de map van je e-reader. Klik in het scherm en druk op ‘Control + V’.
 • Alle bestanden worden nu overgezet naar je e-reader. Wacht tot de overdracht klaar is en vergeet niet te klikken op ‘Veilig verwijderen’. 

via wifi:

 • Ga eerst naar de Kobo Shop via je webbrowser op je telefoon, tablet of computer.
 • Meld je aan met je Kobo account.
 • Zoek boeken en plaats ze in je winkelwagen. Koop alle boeken die je wilt.
 • Zorg dat je bent ingelogd met je Kobo account op je e-reader.
 • Tik op het icoon voor synchronisatie. Alle boeken worden automatisch op je e-reader gezet.

e-books van de online Bibliotheek op je e-reader te zetten

Installeer eerstAdobe Digital Editions  op je laptop of pc. en volg dan deze stappen:

 • Ga naar de bibliotheek online.
 • Login of maak je eerst lid.
 • Kies een boek en klik dan op de oranje knop “leen boek”.
 • Je hebt het boek nu geleend. Klik op de oranje knop ‘Download voor e-reader’. In sommige browsers start de download nu automatisch. In andere browsers moet je eerst nog op ‘Bestand opslaan’ klikken.
 • Open het bestand dat je net hebt gedownload. Je krijgt nu de vraag hoe je het bestand wilt openen. Kies voor ‘Open met Adobe Digital Editions’. Heb je een Pocketbook e-reader? Dan kun je het programma Adobe Digital Editions direct op de e-reader zelf plaatsen. Zo hoef je dus geen computer te gebruiken. Heb je een e-book gedownload, dan druk je twee seconden op de kaft. Nu krijg je een menu. Kies voor de optie ‘Openen met Adode Digital Editions’.
 • Sluit je e-reader aan op je computer.
 • Klik op de button ‘Bibliotheek’ in Adobe Digital Editions. Je ziet nu een overzicht van gedownloade e-books. Klik op het e-book dat je naar je e-reader wilt kopiëren. Sleep dit e-book naar je e-reader. Of druk op de rechtermuisknop, selecteer ‘Kopieer naar computer/apparaat’, en klik op jouw e-reader. Je e-book wordt nu gekopieerd naar je e-reader.
 • Om je e-reader los te koppelen verbreek je de verbinding met je computer en trek je de USB-kabel los. Het e-book wordt nu geladen op je e-reader.

Kan ik alle boeken op een e-reader lezen?

Op een e-reader heb je ruimte voor ruim 2.000 e-books zo heb je altijd je hele bibliotheek bij de hand. vrijwel alle nieuwe titels worden ook als e-book uitgegeven en steeds meer klassiekers worden gedigitaliseerd. Je koopt al een e-book voor minder dan 10 euro

Waar moet je op letten bij het kopen van een e-reader?

Bij de aankoop van een e-reader let je best op de volgende punten:

 • Welk soort e-reader: Er zijn verschillende soorten e-readers op de markt. Zo kun je op de e-readers van Kobo en PocketBook  boeken in epub-formaat, maar ook andere formaten lezen. Behalve de e-books van Amazon. Amazon heeft namelijk een eigen e-reader, de Kindle.
 • Gewicht: Het gewicht van een e-reader zit tussen de 150 en 200 gram ongeveer. 50 gram is geen groot verschil enkel als je deze veel meeneemt in je handtas bijvoorbeeld.
 • Waterbestendig: Sommige e-readers zijn waterdicht dit wil niet zeggen dat je deze onderwater moet houden, maar als je aan het zwembad zit en er zou water opkomen kan die hier dus perfect tegen.
 • Geheugen: De opslagcapaciteit is wel belangrijk als je van plan bent om veel boeken op je e-reader te zetten. De meeste e-readers hun opslagruimte is  4 tot 8 gb geheugen. En dit is eigenlijk meer dan genoeg. Om aan die 8 gb te geraken moet je al vele boeken erop hebben staan. Daarnaast als je boeken van de online bibliotheek leent heb je drie weken de tijd om ze te lezen en moet je ze daarna toch verwijderen.
 • Licht: De meeste e-readers hebben tegenwoordig wel een soort achtergrondlicht. Hierdoor is het mogelijk om in het donker te lezen op de e-reader zo heb je geen fel wit licht maar een aangepast zacht geel licht. Op sommige e-readers kun je ook het licht aanpassen zo kun je zelfs in de felle zon goed op je e-reader lezen.

Is een e-reader waterproof?

Sommige e-readers zijn waterdicht, terwijl andere dat niet zijn. Waterdichte e-readers zijn vaak gemarkeerd als “IPX8” of “waterproof” en zijn bestand tegen onderdompeling in water tot een bepaalde diepte en voor een bepaalde tijd. Dit betekent dat ze bestand zijn tegen regen, zwemmen of zelfs lezen in de badkuip. De meeste e-readers zijn echter niet waterdicht en kunnen beschadigd raken als ze in contact komen met water. Het is belangrijk om de specificaties van een e-reader te controleren voordat u hem koopt om te zien of hij waterdicht is.

Wat kosten e-reader boeken?

De prijs van e-books varieert afhankelijk van de uitgever, de auteur en de populariteit van het boek. Veel e-books zijn goedkoper dan gedrukte boeken. De prijs van e-books kan variëren van enkele euro’s tot tientallen euro’s. Populaire bestsellers en nieuwe releases kosten vaak meer dan oudere boeken of minder populaire titels. Er zijn ook veel gratis e-books beschikbaar, vaak oude klassiekers die in het publieke domein vallen. Er zijn ook e-book abonnementen waarbij de klant voor een vast bedrag per maand een groot aantal e-books kan lezen.

Waarom een e-reader kopen?

Er zijn veel redenen om een e-reader aan te schaffen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Ruimtebesparing: E-books nemen geen fysieke ruimte in beslag, dus u kunt een groot aantal boeken opslaan op één apparaat.

 • Gewicht: E-readers zijn meestal veel lichter dan fysieke boeken, dus ze zijn gemakkelijker mee te nemen op reis of naar de sportschool.

 • Verlichting: Veel e-readers hebben ingebouwde verlichting, wat het lezen in donkere omgevingen veel gemakkelijker maakt.

 • Aanpassing lettertype: De meeste e-readers laten u toe om het lettertype en de grootte aan te passen aan uw voorkeur, waardoor het lezen comfortabeler wordt voor de ogen.

 • Prijs: Goedkoper dan gedrukte boeken.

 • Toegang: E-books zijn vaak makkelijk beschikbaar en kunnen worden gedownload via internet, zonder dat u naar een boekwinkel hoeft te gaan.

 • Milieu: E-books produceren geen papierafval, wat beter is voor het milieu.

Als u van lezen houdt en op zoek bent naar een draagbaar en milieuvriendelijk alternatief voor papieren boeken, dan is een e-reader een goede keuze.

Wat is beter kobo of pocketbook?

Kobo en PocketBook zijn beide populaire e-reader merken die verschillende modellen aanbieden met verschillende functies en specificaties. Beide merken zijn geschikt voor het lezen van e-books, maar er zijn enkele verschillen tussen de twee:

 • Kobo: Is een Canadese e-reader fabrikant en biedt een aantal modellen met geavanceerde functies zoals ingebouwde verlichting, een hoge resolutie scherm en een groot aantal ondersteunde formaten. Kobo e-readers hebben ook toegang tot de Kobo boekwinkel, waar gebruikers e-books kunnen kopen en downloaden.

 • PocketBook: Is een Oostenrijkse fabrikant die e-readers aanbiedt met een aantal standaard functies zoals ingebouwde verlichting, WiFi en een groot aantal ondersteunde formaten. PocketBook e-readers zijn vaak goedkoper dan Kobo e-readers.

In het algemeen zou ik zeggen dat Kobo e-readers meer geavanceerde functies hebben en meer opties voor personalisatie, terwijl PocketBook e-readers een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Uiteindelijk hangt de keuze af van uw persoonlijke voorkeur en wat u zoekt in een e-reader.

Hoe lang gaat een e-reader mee?

Hoe lang een e-reader meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het merk, model, gebruiksfrequentie en zorg. Een gemiddelde e-reader kan een paar jaar meegaan als deze goed wordt onderhouden en beschermd wordt tegen beschadiging.

De batterijduur van e-readers varieert, maar gemiddeld zou een volle batterij een paar weken kunnen meegaan bij normaal gebruik. Bepaalde modellen hebben een langer batterijduur dan andere.

Het scherm van e-readers is gemaakt van elektronische inkt, waardoor het levensduur van het scherm langer is dan dat van een LCD-scherm.

In het algemeen, een e-reader kan een goede investering zijn voor degene die veel leest, omdat deze langer meegaat dan een tablet of smartphone en specifiek is ontworpen voor het lezen van e-books.

Het is wel belangrijk te onthouden dat, net als met elk elektronisch apparaat, er een tijd zal komen dat de batterij niet meer goed functioneert of dat de technologie verouderd is en u overweegt om een nieuwe e-reader aan te schaffen.

Hoe gebruik je een e-reader?

Het gebruiken van een e-reader is over het algemeen eenvoudig. Hier zijn enkele stappen om u te helpen uw e-reader te gebruiken:

 1. Laad de e-reader op voordat u begint met lezen. Dit kan door de e-reader aan te sluiten op een oplader of via een USB-poort op uw computer.

 2. Schakel de e-reader in door de aan/uit knop in te drukken of door de e-reader aan te raken.

 3. Verbind de e-reader met een WiFi-netwerk als u e-books wilt downloaden of kopen.

 4. Zoek e-books die u wilt lezen. Dit kan via de ingebouwde boekwinkel op de e-reader of via een externe website zoals Amazon Kindle of Kobo.

 5. Download of koop e-books die u wilt lezen.

 6. Open een e-book door naar de bibliotheek te gaan en te klikken of te tikken op de titel van het boek.

 7. Pas de weergave instellingen aan naar uw voorkeur. Dit kan door te navigeren naar de instellingen van de e-reader en het lettertype, de grootte van de tekst, de verlichting en andere opties aan te passen.

 8. Gebruik de knoppen of aanraakscherm van het toestel om door de pagina’s van het boek te bladeren.

 9. Schakel hem uit wanneer u klaar bent met lezen.

De precieze stappen kunnen variëren afhankelijk van het merk en model van uw e-reader, raadpleeg de gebruikershandleiding van uw e-reader voor specifieke instructies.

Beste e-reader top-3

1. Kobo Libra 2

Kobo
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Schermverlichting
 • Handig apparaat
 • Bestel een cover als je de e-reader wil meenemen

Productbeschrijving


Nooit meer zware boeken tillen met het toestel Kobo Libra 2. Gezien de Kobo Libra 2 even licht is als een notitieblok, kun jij je hele digitale bibliotheek overal mee naartoe nemen! Zo kan je lezen waar en wanneer je maar wilt.

Laat je voorlezen

Luister je boek onderweg, op het strand of tijdens het strijken. Dankzij de ingebouwde mediaspeler en Bluetooth ondersteuning kan je met de Libra 2 ook luisterboeken afspelen. Door het gebruik van je eigen draadloze koptelefoon of luidspreker, kan je ook wanneer je je handen niet vrij hebt, genieten van een goed verhaal.

Gemaakt voor zonnige dagen en een betere nachtrust


Door het gebruik van dit toestel heb je zo goed mogelijk leesplezier in de zon want er is geen weerkaatsing aanwezig: de matte afwerking van het scherm zorgt dat je ook kan lezen in de zon, waardoor je voortaan geen last meer hebt van felle weerspiegeling. Verder produceert de e-reader minder blauw licht door ComfortLight PRO, waardoor je ogen minder snel vermoeid raken. Hierdoor heeft het lezen in bed geen direct effect op je slaapgedrag.

Waterdicht


Lees je favoriete boek in bad. Mocht je e-reader onverhoopt een keertje nat worden, dan is het geen probleem. De Kobo Libra 2 is namelijk van binnenuit waterdicht (ook de USB-ingang is waterdicht!).

Je kunt dit toestel 60 minuten op maximaal twee meter diepte in het water gebruiken. Hiermee voldoet het apparaat aan de vereisten van een IPX8-beoordeling.

2. Kobo Nia

Kobo nia
 • Licht in de hand
 • Compact
 • Leesbaar in fel zonlicht
 • Soms traag 

Productbeschrijving

 

Dit toestel een simpel en compact design zonder poespas. Het geheugen van 8 GB biedt ruimte voor 6.000 boeken, zodat ook de grootste boekenverzamelaars hun complete bibliotheek in hun rugzak mee kunnen nemen.

Klein model met groot plezier

 

Net als de andere Kobo apparaten heeft dit toestel dus een ruime hoeveelheid aan leesopties. Door zijn formaat is de Kobo Nia een mooie instapper voor de iedere beginnend digitaal lezer.

Gebruikerscomfort

 

In tegenstelling tot een papieren boek kun je met dit toestel zelf de opmaak van het boek bepalen. Zo kun je kiezen uit 11 lettertypen en meer dan 50 lettergroottes. Daarnaast zijn de regelafstand, de pagina-marges, en pagina-uitvulling volledig instelbaar. Tijdens het lezen kun je notities maken, teksten markeren en ezelsoren plaatsen. Mocht je de betekenis van een woord willen weten, dan zoek je dit gemakkelijk op met het ingebouwde woordenboek of Wikipedia.

 

3. AV64L e Reader met achtergrondverlichting

Beste e-reader
 • Lange batterijduur
 • verlichting met dim capaciteiten
 • Goed formaat
 • Mapje niet draaibaar

Productbeschrijving

 

De Autovision AV64L e-Reader bevat 8GB opslag welke goed is voor 5000 e-books . Dit apparaat ondersteunt alle populaire bestandsformaten zoals EPUB en PDF. Het 6 inch beeldscherm bevat Carta E-Ink technologie waardoor de tekst zowel binnen als buiten perfect leesbaar is. De instelbare dimbare achtergrondverlichting maakt lezen in een donkere ruimte ook mogelijk. De e-Reader is makkelijk bedienbaar en dankzij het efficiënte beeldscherm dat alleen stroom verbruikt bij het inladen van een nieuwe pagina, bezit de AV64L over een zeer lange batterij accuduur. Voorkom dus krassen en vuil door middel van de meegeleverde lederen omslag.
 

E-Ink scherm met achtergrondverlichting:

Het 6 inch scherm (15 cm) bevat Carta E-Ink technologie waardoor uw e-books zowel binnen als buiten leesbaar zijn. Met de instelbare achtergrondverlichting is lezen op bijvoorbeeld de slaapkamer mogelijk zonder anderen wakker te houden. Het scherm toont 16 grijstinten waardoor afbeeldingen ook zichtbaar zijn.
 

Lange accuduur:

Door het efficiënte beeldscherm dat alleen stroom verbruikt bij het inladen van een nieuwe pagina, is de AV64L goed voor 8000 pagina’s (ongeveer 20 boeken). Het opladen kan gemakkelijk met de inbegrepen micro USB-kabel.
Let op, deze e-Reader wordt zonder USB-adapter geleverd.
 

Opslag tot wel 5000 boeken:

Door de ingebouwde 8 gigabyte opslag is er plek voor ruim 5000 e-books. Dit toestel ondersteunt alle populaire e-book bestandstypen zoals EPUB, PDF, TXT, HTML, FB2, MOBI en RTF. Deze zijn makkelijk via een PC of Mac op de AV64L te zetten door middel van de inbegrepen USB-kabel. Naast ingebouwde opslag is de opslagcapaciteit uit te breiden met micro SD-kaart van maximaal 32 gigabyte.

Ik hoop dat jullie dankzij dit artikel gemakkelijker de keuze van de beste e-reader kunt doen.

Deel dit bericht!

Laatste nieuwe berichten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

topreview.be